U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Op pad met het Team Surveillance Honden (TSH) Zeeland-West Brabant

Gepost 2015/12/05

Vrijdagnacht 4 December kreeg ik de unieke kans om een nachtdienst mee te draaien met het Team Surveillance Honden (TSH) van de Regio Zeeland - West Brabant.

Een uniek kijkje achter de schermen bij deze eenheid van de politie die dag en nacht hun bijdrage leverd aan Uw en onze veiligheid.

Ik meld me die avond om 22:00 op het politie Bureau in Oosterhout. Hondengeleider Stijn en zijn diensthond Figo staan al op mij te wachten.        Ik rijd vannacht met hen mee om te kijken wat het werk van een hondengeleider bij de politie inhoud.

De geleider heeft de auto en het overige materiaal al gecontroleerd en we zijn klaar voor de nachtdienst op deze koude december nacht.
Na een kop koffie en een korte rondleiding op het bureau Oosterhout, de uitvalbasis van het Team Surveillance Honden, kunnen we de weg op.

Vannacht zijn we in dienst met twee hondengeleiders voor een gebied wat zich uitspreid van Almkerk tot aan Etten-leur met als kerngemeentes Oosterhout, Breda en Etten-leur. 
De hondengeleiders zijn inzetbaar voor alle meldingen maar zullen vooral meegestuurd worden op meldingen waarbij de inzet van de hond het verschil kan maken.

                       

Diensthond Figo en geleider Stijn zijn er klaar voor


Als we de straat opgaan, rijden we richting Breda. Als snel komt er een melding van een vrouw die, gedeeltelijk ontkleed, zou lopen schreeuwen op de Haagdijk in Breda. Niet veel later veranderd de melding in dat de vrouw in het water van de haven zou liggen. 
We rijden richting de Haagdijk om ondersteuning te kunnen bieden aan de collega’s.
Als we bijna ter plaatsen zijn komt de melding dat de vrouw uit het water is en in een auto is gestapt.


PEPERSPRAY
Veel tijd om naar de auto uit te kijken is er niet want we worden gekoppeld aan een melding van een vechtpartij in een café aan de van Goorstraat. Aanrijdend naar de melding krijgen we extra informatie. De verdachte zou met pepperspray hebben gespoten in de horecazaak.
Ter plaatsen worden we opgevangen door een van de kasteleins. De hondengeleider gaat samen met de kastelein het café binnen. In het café is de dader reeds door het personeel tegen de grond gewerkt. De hondengeleider boeit de man en de collega’s die ondertussen ter plaatsen gekomen zijn nemen de man over. De peperspray blijkt een busje rode markeerverf te zijn. De verdachte zelf zit helemaal onder.
Als de verdachte overgebracht wordt naar het bureau doen wij snel even een sanitaire stop voor de hond. Hierna gaan we naar het bureau Chasséveld om de aanhouding op papier te zetten.


VECHTPARTIJ
Als we klaar zijn op het bureau kunnen we meteen weer door naar de Lisdodde in de wijk Haagse beemden in Breda. Hier is een vechtpartij op straat geweest. Er zijn al diverse eenheden ter plaatsen maar voor de veiligheid gaan wij ook die kant op.
Eén persoon is gewond en word met een ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. De politie probeert ondertussen de juiste toedracht te achterhalen. De buurt staat ondertussen buiten te kijken in afwachting van wat er gaat gebeuren.
Na uitvoerig overleg en het horen van de getuigen word besloten om geen aanhoudingen te verrichten maar van alle betrokkenen de personalia op te nemen.

 

       

       Terwijl het slachtoffer in de ambulance behandeld word, overlegd de politie wat te doen

 

ACHTERVOLGING
Als we op de Lisdodde afgewerkt zijn is het ondertussen 03:00 geweest en we besluiten een hapje te gaan eten op bureau Chasséveld in Breda. Als we op het punt staan om te parkeren komt er een melding binnen van een achtervolging die vanuit het noorden van het land over de A27 richting Brabant komt.
We rijden met spoed naar de A27 en nemen samen met andere eenheden positie in op de verschillende op- en afritten tussen knooppunt Hooipolder en de afslag Breda.

Na enige tijd komt de melding vanuit de meldkamer dat we kunnen vervolgen omdat de achtervolging zich richting noord Nederland heeft verplaatst. Later die nacht komt het bericht dat de verdachten na een achtervolging zijn aangehouden in Amsterdam 
We doen een tweede poging om te gaan eten. Dit keer maar op bureau Oosterhout omdat we daar het dichtst bij zijn.

Ook deze poging strand voordat we op het bureau aankomen. We worden naar Raamsdonksveer gestuurd voor een melding dat er een man over de daken loopt. Als we aankomen hebben collega’s de man al staande gehouden. We zijn niet meer nodig.


VOORDEUR OPEN
We vervolgen weer richting Oosterhout. Onderweg komt de melding dat er op de Marijkestraat in Raamsdonksveer een kranten bezorger meldt dat de voordeur van een vrijstaande woning opstaat. Het is ondertussen rond de klok van vijf uur.
We spoeden ons naar Raamsdonksveer, onderweg komt de aanvulling dat er ook een fiets op de oprit van de woning staat. We adviseren de andere aanrijdende collega's te wachten op de hond voordat ze naar binnen gaan.
Ook dit is gelukkig loos alarm. Na aanroepen komt de bewoner van het huis naar beneden. Ze lagen rustig te slapen. Ze vertelde dat ze de deur niet op het nachtslot hadden gedaan. Misschien was de voordeur daardoor niet goed afgesloten. 
Om alles uit te sluiten kijken de agenten nog even in het huis. Waarna de bewoner weer rustig kan gaan slapen met het advies om de voordeur voortaan op slot te doen. We bedanken de melder voor zijn alertheid en gaan voor de derde keer een poging doen om te gaan eten. Dit keer lukt het.

 

EINDE DIENST
In het laatste uurtje van de nachtdienst blijft het rustig en hebben we de tijd om te surveilleren door Teteringen, Prinsenbeek en Breda.
Om 6:30 sluiten we de nachtdienst af met een kop koffie op de thuisbasis in Oosterhout.
Hierna neem ik afscheid van Hondengeleider Stijn en diensthond Figo en bedank hem voor deze interessante inkijk